Ook Alkmaar gaat vergroenen met de aquaParker!

Het gaat goed met de aquaParker, de klimaatadaptieve parkeeroplossing van Morssinkhof Infra. In navolging van veel gemeenten, waaronder Hengelo (Ov), Rotterdam en Harlingen, heeft nu ook de gemeente Alkmaar aquaParkers geplaatst. De komst van de 30 waterdoorlatende parkeerplaatsen maakt deel uit van het vergroenen en het vergoten van de biodiversiteit aan het Urkplein in Alkmaar.

Voorkomen van wateroverlast en hittestress

Het klimaat verandert. Regenbuien worden heftiger en worden afgewisseld met langere perioden van droogte. Op warme dagen kan het tussen al het steen en beton in steden tot wel 8 graden warmer worden dan op het platteland. Met name in stedelijke gebieden leidt de hoeveelheid verharding van straten, trottoirs en parkeerplaatsen steeds vaker tot wateroverlast en hittestress. De aquaParker, een betonnen constructie met een waterdoorlatende functie, vangt het water bij extreme regenval op en ‘parkeert’ en infiltreert het onder de parkeerplaats.

Groen tussen de gaten

De open structuur van de aquaParker zorgt voor optimale waterinfiltratie en biedt bovendien ruimte voor groen. Dit draagt niet alleen bij aan een betere luchtkwaliteit en een grotere biodiversiteit, het levert ook een bijdrage om hittestress te voorkomen. Om aan iedereen duidelijk te maken dat het om parkeerplaatsen gaat waar elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen, is een aantal aquaParkers uitgerust met een groene omranding en het beeldmerk met de autostekker. Samen met onze partners hebben we ervoor gezorgd dat dat het project aan het Urkplein in Alkmaar in goede banen werd geleid. Zo was NL Noviteit verantwoordelijk voor advies en begeleiding en leverden wij de aquaParkers en het bestratingsmateriaal (tegels, trottoirbanden en opsluitbanden).

Urkplein Alkmaar in het nieuws met de aquaParker: